Verbetering begint bij jezelf: het belang van je valkuilen zien en erkennen

Vanochtend begon de e-mail met: “Allereerst wil ik nogmaals mijn dank uitspreken voor de fantastische tweedaagse. Het is lang geleden dat ik zoveel nieuwe inzichten heb opgedaan. Echt een feest!”

Nou, dat vond ik dus ook! Tijdens een tweedaagse met een Directieteam vorige week, dacht ik vaak: “Dit zou ik graag met andere Directieteams delen” en “Wat zou het mooi zijn als alle medewerkers van dit bedrijf deze dagen zouden kunnen ervaren.” En niet alleen omdat ze als team alles perfect doen. Integendeel. Waarom dan wel? Ik zal het proberen uit te leggen.

Al enkele jaren werken we samen met dit bedrijf aan leiderschapsontwikkeling. Ze opereren in een turbulente markt, met een duidelijke missie. De strategie binnen die missie moet vaak veranderen door de omstandigheden, en dat was het afgelopen jaar weer het geval. Ze hebben veel goed gedaan, maar beseffen tegelijkertijd dat er nog ruimte is voor verbetering. En dat begint bij henzelf.

We hebben hen tijdens deze dagen dan ook flink uitgedaagd, en zij elkaar ook. Alle aspecten zijn besproken: de successen die individuen behalen en hun bijdragen, maar ook scherpzinnige feedback over wat nog niet goed gaat. En wat dus beter moet. En het mooie is dat iedereen deze feedback heeft ontvangen met nieuwsgierigheid, erkend heeft en heeft omgezet naar een eigen ontwikkelpad. Dat is in mijn ervaring geen vanzelfsprekendheid binnen directieteams.

Wat het nog specialer maakte, was dat dit team inmiddels goed bekend is met de talenten van VerticalQ. Hierdoor krijgen ze steeds beter zicht op elkaars gedrag in interacties. Bijvoorbeeld: 

  • Als een bepaald teamlid zich terugtrekt, doet hij dit vanuit zorg over iets. In plaats van door te duwen, tonen ze nu nieuwsgierigheid naar waar die zorg vandaan komt. Deze zorg komt voort uit het talent van de Denker en de Validator. 
  • Als de CEO ongeduldig wordt en druk uitoefent om snelheid te maken, is het nu acceptabel om aan te geven dat dit zijn ongeduld is en dat het proces even tijd en rust nodig heeft. Dat ongeduld komt uit het talent van de Doener en de Vernieuwer. 
  • Bij een teamlid met sterke hart-talenten zijn emoties snel zichtbaar. Dit betekent niet dat iets niet besproken mag worden, maar juist dat dit teamlid vanuit die emotie krachtig kan bijdragen. Dat er alleen soms even ruimte nodig is om die kracht te voelen. Deze emoties zijn zichtbaar in het talent van de Inspirator en de Visionair. 
  • … en natuurlijk moeten deze mensen zich bewust zijn van de onbedoelde impact die ze hebben op anderen en het proces. 

Wat dit team zo bijzonder maakt, is dat ze dit allemaal aangaan. Met volle overgave, en soms met wat ongemak. De talenten van VerticalQ bieden hen niet alleen de juiste taal om dingen bespreekbaar te maken, maar door het lichaam erbij te betrekken, krijgen ze ook fysieke herkenning van wat er bij henzelf en anderen gebeurt. En ze hebben de mogelijkheid om hierop bij te sturen. 

Wil je ook zo samenwerken binnen je team? Bel me dan, dan laat ik je graag ervaren wat er mogelijk is.