Een interview met Desirée Griffioen over VerticalQ

Desirée Griffioen, Lead Leadership&Culture Development bij Tennet, heeft het VerticalQ-accreditatie programma gevolgd.

VerticalQ is een body-based, multiple brain assessment. Dat betekent dat we op het lijf meten en in kaart brengen welke talenten van jou het sterkst aanwezig zijn. Je kent de uitdrukking ‘in je kracht staan’ vast wel, wij kunnen je laten ervaren hoe fysiek ‘in je kracht staan’ voelt en vertalen dit naar een business-smart, persoonlijk talentenprofiel gebaseerd op hoofd, hart en buik intelligentie.

In gesprek met haar, hebben we wat vragen gesteld over haar ervaring met VerticalQ en het VerticalQ-accreditatie programma.

Als ik vraag naar je eerste reactie als je aan VerticalQ denkt, wat komt er dan in je op?

Desirée: “Dat ik er echt van onder de indruk ben. Dat je lijf zo mooi de informatie bevat over de talenten, zonder enig oordeel. Het is niet een score op een papiertje. Door te voelen, beklijft en leeft VerticalQ veel meer.

Daarnaast creëer je met VerticalQ een gemeenschappelijke taal, wat helpt om jezelf, collega’s en de wisselwerking tussen iedereen beter te begrijpen.

Mijn collega heeft ook een VerticalQ meting gehad en ik kan nu heel luchtig, maar wel duidelijk vertellen welk talent ze aan heeft staan, welk talent nu nodig is, zonder dat dit als negatief wordt ervaren.”

Is dit ook de reden dat je het VerticalQ- accreditatie programma hebt gevolgd?

Desirée: “Toen ik werd gemeten was ik meteen erg onder de indruk van de tool.  Het bleek geen papieren exercitie te zijn zoals bij veel verschillende assessments. De VerticalQ-meting is op het lijf gemeten en het lijf liegt niet. Je weet van tevoren niet welke pose gekoppeld is aan welk talent. Hierdoor ben je zo blanco dat je de meting niet kunt beïnvloeden.

Ik merk in mijn werk dat steeds meer mensen in hun hoofd zitten en ik nodig mensen graag uit meer in het lijf te komen. Deze manier van het ontdekken van je talenten past helemaal bij mijn idee van (in je lijf) ervaren en van daaruit in je kracht gaan staan.

Wat is je eerste indruk van het VerticalQ accreditatie programma?

Desirée: “Ik vind het programma mooi in elkaar zitten. Alle facetten van het practitioner zijn, komen aan bod. Het programma kenmerkt zich in 3 pijlers; de theorie, deze heb je nodig om VerticalQ te begrijpen, uit te leggen en natuurlijk te kunnen toepassen in de praktijk.

De tweede pijler is het oefenen en het eigen maken van het meten en het uitleggen van het profiel. En voor het trainen met teams leer je af te stemmen op de behoefte van het team in combinatie met de beschikbare modellen en trainingsvormen die VerticalQ te bieden heeft.

De derde pijler is de ervaring van de groepsdynamiek, die door het gezamenlijk dragen van VerticalQ veranderd. Je ervaart zelf wat VerticalQ doet in teams en hoe VerticalQ handvatten geeft aan samenwerking.

Het programma geeft hele praktische tools om direct te gebruiken op zowel individueel vlak als bij teams. Hierdoor beklijft het VerticalQ-profiel veel beter bij de personen die gemeten zijn en kunnen samenwerkingen binnen teams snel en doeltreffend verbeterd worden.

Wat is het meest waardevolle wat je hebt meegenomen vanuit het programma?

Desirée: “Het meest waardevol voor mij is dat het programma en VerticalQ me meer bij mezelf brengt. Want wil je goed kunnen meten, dan zul je geaard moeten zijn. In het moment, met je aandacht onbevooroordeeld en open bij de ander zijn.

Hoe zie jij jezelf als practitioner in de toekomst?

Ik ga zeker met VerticalQ aan de slag. In mijn huidige rol binnen Tennet en in andere organisaties wil ik deze tool graag inzetten. VerticalQ biedt mensen handvatten waardoor ze in hun volle potentie kunnen floreren en meer gaan leven vanuit talenten, Daar wil ik graag een bijdrage aan leveren door coaching, training en ontwikkeltrajecten vorm te geven.

Zou je dit accreditatie programma aan anderen aanbevelen?

In mijn enthousiasme over het programma doe ik dat nu al. Ik merk ook al bij het meten van mensen, dat zij de meting en de inzichten daarna ook als bijzonder en heel krachtig ervaren. Dit bevestigt alleen maar mijn enthousiasme en maakt dat ik graag met heel veel andere practitioners de wereld een beetje zou willen veranderen met VerticalQ.